sobota 28. ledna 2017

Kdo se bojí, nesmí nasednout na motorku (Eliška)

Stopka naší práci nějakého úředníka nás nemůže zastavit a tak pokračujeme dál. Jen se snažíme být méně nápadní, což při naší barvě pleti jde jen ztěží J. V Mahangu (stejně jako v celé Tanzánii) se věci rychle mění a stejně tak i naše práce tady. Místo putování po našich školách pěšky nebo na kole jako v letech minulých, nasedáme na motorku a podruhé vyrážíme objet školy zapojené do našeho programu. Značně tak zvyšujeme rychlost naší práce. Bylo potřeba zkontrolovat a zaplatit za odvedenou práci. Plníme tašku miliony – ovšem ne miliony korun, ale miliony šilinků J (1 000 tanzánských šilinků je přibližně našich 12 Kč), do batohu balíme odměny do všech škol pro tři nejlepší žáky z každé třídy a vyrážíme. Motorka po cestě často „chcípá“ a my si jen vybíráme příkop, kde zřejmě šipkou přistaneme.
SŠ Jakaya – ZŠ Fulnek
Již před školou nás čeká tank na vodu, který škola podle domluvy zakoupila a dopravila. Cena byla trochu vyšší než byl předpoklad, ale podařilo se nám to doplatit z peněz od soukromého dárce. Výroba lavic z podpory Nadace Penta je v plném proudu. Studenti nás tady překvapili nacvičenou scénkou, ve které probírali špatný stav záchodků (Že by nám chtěli naznačit, kam máme směřovat pomoc v příštím roce?), a blíže těžce popsatelným pochodem „skautů“ s kamennými tvářemi. „Hluboký“ dojem, který v nás tento pochod zanechal v nás přetrvává až do večera, kdy se ho snažíme předvést sestře Epifanii J.
ZŠ Simike – ZŠ Uherský Brod
V okolí Mahanga je stále velmi sucho. Cesty lemuje místo krásně zelených rýžových polí jen suchá zem. Práce na poli má přibližně měsíc zpoždění a už nyní je místním jasné, že cena rýže značně poroste. Pro nás to znamená jedinou výhodu – v období dešťů se do naší školy v Simike většinou brodíme vodou, tentokrát se tam však dostaneme suchou nohou (čehož bychom se pro dobro místních rádi vzdali).
A škola v Simike nás pro překvapila. Práce je hotová  a výborná! Je vidět, že nový ředitel o naši spolupráci stojí a váží si jí. Jedna třída má novou podlahu, omítky a vymalování a dozdili i příčku mezi dvěma třídami, takže se nyní navzájem neruší.  A jelikož mají k dispozici i částku z minulého roku, můžou pokračovat i v opravě sousední třídy. Konečně jedna třída vypadá trochu k světu a ve zdi nejsou (kromě oken) další díry. Celá škola však působí „chatrným“ dojmem a její potřeby daleko převyšují naše možnosti.
MŠ a ZŠ Mahango – MŠ Sluníčko Ratíškovice a ZŠ Újezdec
No to se dalo čekat……samozřejmě je vše perfektně splněno podle domluvy. Rámy oken i s železnými výztužemi a dveře do druhé třídy MŠ  jsou hotové a zapravují se. V jedné místnosti je nová podlaha i omítky a začali i s omítkami vnějšími, na což si sehnali finance z jiných zdrojů. Po našem odměňování nejlepších žáků, nám žáci ze 7.ročníku přinesli pro změnu dary nám – kasavu, sladké brambory, jedno vajíčko a spoustu limetek. No není radost pohledět na ten svět J?
SŠ Utengule – Nadace Penta
Naše poslední zastávka nebo spíše nejvzdálenější bod naší cesty je Utengule. Polovina lavic je již vyrobená (5 ks i s židlemi). Ředitel nám předkládá návrh stoláře, abychom mu za každou další lavici zaplatili o 10 000 šilinků více J. Nevím, proč byl ředitel překvapen, že jsme návrh nepřijali J.
Ale v souvislosti se školou v Utengule máme výbornou zprávu – podařilo se dokončit přestup našich studentů z této škola na SŠ Jakaya, takže naši středoškoláci v prvním ročníku můžou konečně chodit do školy!

Žáci, studenti a učitelé ze škol zapojených do našeho projektu posílají VELKÉ DÍKY a pozdravy do jejich partnerských škol v České republice!!!  To, že v daleké zemi žijí lidé, kteří jim nezištně pomáhají, aniž by je znali a něco z toho měli, vzbuzuje úžas a často nedůvěru. Jsme rádi, že je můžeme ujistit, že takových lidí známe v České republice hodně. Díky Vám!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat