sobota 28. ledna 2017

Srážka s lidskou blbostí ochromí (Eliška)

V návštěvách našich škol najednou dostáváme stopku. Těžko na dálku popsat, jak v místě velkých potřeb, vděčnosti za pomoc a žádosti o větší podporu narazíte na člověka, který pro naši práci vyžaduje povolení. Najednou se ocitnete v Kafkově světě a jste ochromeni. Neuposlechnutí tohoto „úředníka“ může znamenat i to, že skončíte v rukou místní úplatné policie a konce jsou nepředvídatelné… Naše rádoby vtipná věta „Čím víc pracuješ, tím víc zaplatíš.“ tak může nabýt velkých rozměrů. Bez povolení je i dobrovolná práce zakázána. Růžky vystrkují i vesničané v Mahangu, kteří nechápou naši práci, mají pocit, že jsou znevýhodněni svým  náboženstvím a mimo naši pomoc…. ale problém je spíše v nepochopení. A tak se stále vracíme k potřebnosti vzdělání, ale to je běh na dlouhou trať a lidé tady chtějí výsledky dnes.
Když jste ochromeni, stojíte najednou  před otázkou po smyslu naší práce tady. Když pak ale sedíte v sirotčinci a pozorujete naše „šmudlíky“ a vyměňujete si s nima jednoduché věty nebo jen úsměvy, víte hned, proč tu jste. Téměř na každém kroku tady se setkáte s člověkem, před jehož životním příběhem zůstanete jen bezmocně stát (HIV pozitivní dítě bez rodičů, starý osamělý nemocný člověk bez možnosti obživy, matka s několika dětma v rozpadajícím se domě…), ale i díky Vaší podpoře je tu řada příběhů konkrétních dětí, které nekončí beznadějí, ale mají budoucnost.
ZŠ Galula – partnerská škola ZŠ Dubňany
Před naší stopkou jsme dokončili práci v Galule. Třída nabyla zcela nové podoby. Podlaha je opravená, udělali nové omítky a vymalovali. Do rámů oken vsadili nová zasklená křídla. O nových oknech mám jinou představu, ale nesmíme zapomínat, kde se nacházíme – i na místní podmínky je to značně odříznutá a těžce přístupná vesnice. Třída má i nové dveře. Opravu zvládli za polovinu daru, takže můžou pokračovat s opravami v další třídě. Pro svou partnerskou školu z Dubňan si připravili dárky – žáci sami vyrobili koše, rohož, klobouk a metly na zametání, bez kterých se neobejde žádná domácnost tady. Škola v Dubňanech mi musí prominout, ale bohužel se mi to vše nepodaří přepravit do naši republiky L a některými dary tedy potěším náš sirotčinec.

ZŠ Ilenge – partnerská škola ZŠ Havířov a ZŠ Dobratice
Ve škole v Ilenge jsme nečekali žádné překvapení. Přesto nás šokovali! Práce byla samozřejmě perfektně odvedená. Stavba nové budovy školy je nachystána na zastřešení. Aby však nemuseli kupovat dřevo na krovy, pokáceli v okolí školy všechny velké stromy a připravili se tak i o příjemný stín. Velmi nás ale potěšilo, že již mají nachystané sazenice na výsadbu nových stromků. Protože poděkování jim přišlo pro nás málo, pozvali nás na dvě snídaně ke dvěma učitelkám do jejich domovů a obdarovali nás tradičním masajským oděvem – látka pošitá korálky.

Žádné komentáře:

Okomentovat